Εργασία 2

Google Docs

Το Google Docs είναι μια εφαρμογή της Google που η βασική λειτουργία του είναι παρόμοια με του γνωστού σε όλους προγράμματος “Microsoft Word”, η συγγραφή κειμένου. Η μεγαλύτερη όμως διαφορά του, είναι ότι η συγγραφή γίνεται online. Αυτό το προτέρημα ανοίγει πόρτες για πολλές δυνατότητες. Αφού η συγγραφή γίνεται online, μπορούν περισσότεροι από ένας χρήστες να δουλέψουν μαζί, στο ίδιο κείμενο. Επίσης, δεν υπάρχει θέμα αποθήκευσης, αφού οτιδήποτε πληκτρολογήσετε στο Google Docs γίνεται αυτομάτως save.  Και έτσι, όλοι οι χρήστες έχουν το ίδιο αρχείο και βλέπουν αμέσως όλες τις αλλαγές που γίνονται.

Dropbox

To dropbox είναι ένα εργαλείο από το οποίο μπορούν να ανταλλάσσονται εύκολα και γρήγορα αρχεία. Δεδομένου ότι ο κάθε χρήστης έχει το δικό του λογαριασμό, μπορεί να ανεβάσει αρχεία από μια συσκευή και να τα κατεβάσει σε άλλη. Επίσης μπορούν να σταλθούν αυτά τα αρχεία από  τον ένα χρήστη σε άλλον ή από ένα χρήστη σε ένα γκρουπ χρηστών. Τα αρχεία θα βρίσκονται ασφαλές στο Dropbox και έτσι μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα backup σε περίπτωση που για κάποιο λόγο χαθούν αρχεία από τον υπολογιστή ενός χρήστη.

 

Και τα δύο εργαλεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη. Ξεκινώντας με το Google Docs, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ετοιμάζει φυλλάδια από το σπίτι στην εφαρμογή και να τα εκτυπώνει στο σχολείο χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει memory stick. Επίσης το εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε ομαδικές εργασίες όπου τα παιδιά πρέπει να δουλέψουν μαζί, για τον λόγο που αναφέρθηκε πιο πάνω, δηλαδή ότι μπορούν πολλοί χρήστες να εργαστούν σε ένα έγγραφο και όλοι θα βλέπουν τις αλλαγές που γίνονται, καθώς γίνονται.

Προχωρώντας στο Dropbox, μπορεί και αυτό να χρησιμοποιηθεί στη τάξη. Φυλλάδια που τα παιδιά δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους στο σχολείο μπορούν να ανεβούν στο Dropbox εναλλακτικά . Ενώ ακόμη, σε συνεννόηση με τους γονείς, οι ανακοινώσεις μπορούν να στέλνονται στο Dropbox για εξοικονόμηση χαρτιού, για προφύλαξη από ζημίες που μπορούν να προκληθούν σε μια ανακοίνωση, ειδικότερα στις μικρότερες τάξεις και για ευκολία των γονιών, νοουμένου ότι γνωρίζουν πως να χειρίζονται την εφαρμογή. Τέλος, οτιδήποτε είδος ύλης μπορεί να ανεβεί στο Dropbox από ένα εκπαιδευτικό και να σταλθεί είτε προς του μαθητές του ή ακόμη και σε συναδέλφους.

Blogs & wiki – Google Docs & Dropbox

Διαφορές και ομοιότητες:

Αρχικά, τα blogs και τα wiki είναι προσωπικά. Οι χρήστες πιθανόν να έχουν το δικό τους προσωπικό blog(είτε είναι αναγνώστες σε ένα) όμως υπάρχει μόνο ένα Google Doc, η εφαρμογή.  Για να εξηγήσουμε καλύτερα, στην πρώτη ομάδα ο χρήστης έχει την δική του ταυτότητα, διαμορφώνει το blog(ή wiki) όπως θέλει και ανεβάζει δικά του αρχεία και δεδομένα. Σε αντίθεση, στη δεύτερη ομάδα υπάρχει περισσότερο privacy. Τα αρχεία του Google Docs και του Dropbox είναι καθαρά προσωπικά και μόνο ο χρήστης μπορεί να τα δει και οι χρήστες που είναι εξουσιοδοτημένοι. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις τη δεύτερη ομάδα εργαλείων και είναι σε όλους η ίδια. Στο μόνο που μπορεί να διαφέρει ένα Dropbox από ένα άλλο (εκτός από την διαθέσιμη μνήμη) είναι το τι αρχεία περιέχει ο κάθε λογαριασμός. Η δεύτερη ομάδα έχει πιο πρακτική χρησιμότητα ενώ η πρώτη είναι πιο ελεύθερη, μπορεί να είναι θέμα χόμπι  ή εκπαίδευσης και εξαρτάτε 100%  στην αλληλεπίδραση χρηστών.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s